Ripsienpidennysten käytön esteet 

Ennen ripsienpidennyksen tekoa on selvitettävä, onko tähän jonkinlaisia terveyteen liittyviä esteitä.  

Me keskustelemme asiakkaan kanssa ennen palvelua tai annaamme asiakkaalle täytettäväksi pienen lomakkeen, joissa on lueteltu pidennysripsien käytön esteet.

Allekirjoittamalla tämän lomakkeen asiakas vahvistaa, ettei hänellä ole sairauksia, joiden takia pidennystä ei saa tehdä.

Pidennysripsien käyttöä estävät sairaudet voidaan jakaa kahteen isoon ryhmään.

Jos näemme, että asiakkaalla on selviä silmäongelmia, kuten tulehtuneet silmäluomet, liian kuiva tai rasvoittuva iho, liiallinen kyynelten erittäminen, yms., niin täytyy miettiä, kannattaako aloittaa prosessia ylipäätään.

 1. ryhmän sairaudet:
 • Blefariitti eli silmäluomen reunan tulehdus, jonka hoito on vaikea. Syynä on usein stafylokokkibakteeri. Tämän lisäksi blefariitin syinä voivat olla krooniset virustartunnat, allergiat, vitamiinipuute, anemia, suolisto-, hammas-, nenä- ja kurkkusairaudet, silmäsairaudet ja mm. ns. kuivat silmät. Sairauteen altistaa myös silmien jatkuva ärsyttäminen tuulella, pölyllä, savulla ja saippualla.     
 • Psoriaasi (psoriasis, aikaisemmin myös hilsetystauti) on monimuotoinen, krooninen tarttumaton ihon ja nivelten tulehdustauti. Tavallisesti psoriaasi näkyy iholla punaisina koholla olevina erittäin kuivina läiskinä, jotka yhdistyvät. Nämä läiskät ovat kroonisen tulehduksen alueita, ihon pintasolukon keratinosyytit jakautuvat nopeammin kuin terveessä ihossa ja kerääntyvät ihon pinnalle muodostaen hilsettä.
 • Näärännäppy ja luomirakkula. Luomen talirauhasen tukkeuman ja paikallisen tulehduksen seurauksena voi kehittyä näärännäppy. Kapseloituessaan talirauhasen tukkeumasta kehittyy luomirakkula.
 • Hypotrikoosi on monien samalla tavalla oireilevien sairauksien yhteinen nimi. Tämä oire on kaljuuntuminen tai karvojen määrän huomattava pienentäminen koko kehoa pitkin tai joissakin osissa.

Hypotrikoosi voi olla perinnöllinen (geneettinen) tai kehittyä järkytyksen tai tartunnan jälkeen. Se voi johtua myös iästä. Hypotrikoosi voi kehittyä vakavan sairauden jälkeen, varhainen kaljuuntuminen voi johtua hypotrikoosista.

Kun ihminen sairastaa perinnöllistä hypotrikoosia, hänen ripsensä ovat ohuet ja harvat, joskus ne puuttuvat kokonaan.

Perinnöllistä hypotrikoosia voi sairastaa useampi saman perheen jäsen, kun he ovat verisukulaisia.

Perinnöllisen hypotrikoosin oireet näkyvät tavallisesti aika pian lapsen syntymän jälkeen. Mutta on olemassa myös tapauksia, jolloin oireet ovat ilmenneet vasta iän mukaan.

Ripset puuttuvat kokonaan aika harvoin. Tavallisesti ripset vain kasvavat puutteellisesti, kuivina ja hauraina, paksujen ripsien asemesta kasvavat erittäin ohuet.

 • Demodikoosi, jonka aiheuttaja on karvapussipunkki. Tämän punkin lempipaikkoja ovat silmäluomet, kasvojen iho, kulmakarvat, otsa, nasolabiaaliset poimut ja leuka.

Punkit, niiden toukannahat, ulosteet sekä kuolleet punkit aiheuttavat ihmisille allergioita, ruusufinniä (acne rosacea), seborrooista ihottumaa ja silmätauteja kuten demodekoosinen blefariitti ja blefarokonjunktiviitti.

Demodekoosia potevat usein ihmiset, joilla on trikomonoosi, lapset, joiden kaukonäköisyys ei ole korjattu, sekä vatsa- ja suolistosairauksia potevat ihmiset.

Oireet: väsyneet silmät, silmäluomien kutina, turvotus ja hyperemia. Demodekoosi näkyy suomuina ripsien juurissa. Sairaan silmäluomen reuna vaikuttaa tulehtuneelta, ripset ikään kuin liimautuvat toisiinsa ja niiden ympärillä on suomuja.

 • Madarosis on kilpirauhasen vajaatoimintaa, jolloin silmäripset irtoavat nopeasti tai eivät kasva ollenkaan.

Distichiasis eli ylimääräinen ripsirivi normaalin ripsirivin takana. Tavallisesti tämä ylimääräinen rivi kasvaa meibomin rauhasen kanavista silmäluomen reunalla, mutta se voi sijaita myös silmäluomien muissa osissa. Ylimääräiset ripset ovat tavallisesti kaksipuolisia. Jos ripset ovat pehmeät, niin tämä ylimääräinen rivi on huomaamaton. Mutta jos ripset ovat jäykät, niin ne voivat aiheuttaa ihottuman, liiallisen kyynelehtimisen, tulehduksen, sarveiskalvon eroosion ja haavautumisen. Yksi taudin lajeista on ektooppiset ripset, jolloin ripset kasvavat luomen sisäpinnalta kohtisuoraan sarveiskalvoa. Ne hankaavat sarveiskalvoa aiheuttaen kipua ja sarveiskalvon eroosion ja haavautumisen.

 

 • Trichiasis eli ripsien sisäänkääntymä, jolloin ripset osuvat silmään ja hankaavat sarveiskalvoa ja sidekalvoa. Tätä sairautta potevasta ihmisestä jatkuvasti tuntuu, että silmässä on roskaa. Hoitamattomassa tapauksessa tauti aiheuttaa sarveiskalvon haavautumisen.

Tämä sairaus voi olla myös synnynnäinen, mutta tavallisesti kehittyy blefariitin tai rakkulaisen pemfigoidin aiheuttamana tai alkalipalovamman, turvotuksen tai trakooman tuloksena.

 

2 ryhmään kuuluvat seuraavat sairaudet:

 • Flunssa, jonka oireisiin kuuluu kuume. Kuumeiselle asiakkaalle prosessi aiheuttaa vain tuskaa. Lääkärit suosittelevat jäämään flunssaisena sänkyyn.
 • Allergia on elimistön yliherkkyys jollekin aineelle, joka aiheuttaa erilaisia oireita kuten silmäluomien turvotusta, punoitusta tai polttoa. Jos allerginen reaktio on ilmennyt pidennyksen aikana, työ on lopetettava välittömästi, silmä huuhdeltava juoksevalla vedellä ja asiakkaan on hakeuduttava lääkärille. Mitään lääkettä ei saa käyttää ilman lääkärin määräystä.
 • Astma on krooninen keuhkoputkien limakalvojen tulehduksellinen sairaus, jolle on tunnusomaista hengenahdistus, yskä ja joskus myös tukehtumiskohtauksia. Toisaalta nämä oireet joskus häiritsevät prosessin rauhallista menoa ja toisaalta liiman höyryt voivat aiheuttaa kohtauksen.
 • Epilepsia on krooninen neurologinen sairaus, jolle on tunnusomaista toistuvat, ennalta arvaamattomat tajuttomuus-kouristuskohtaukset tai tajunnan hämärtymiskohtaukset.

Tämä sairaus sinänsä ei ole palvelun este, mutta sitä ei suositella, koska kohtaukset ovat ennalta arvaamattomia ja voivat tapahtua hoidon aikana.

 • Tuberkuloosi on Mycobacterium tuberculosis -bakteerin aiheuttama infektio ihmisillä ja eläimillä. Tavallisin tuberkuloosin muoto on keuhkotuberkuloosi, mutta se voi levitä laajalle elimistöön. Keuhkotuberkuloosin oireisiin kuuluu pitkäaikainen yskä ja limaiset yskökset, joskus veriyskä, kuumeilua, väsymystä, yöhikoilua ja laihtumista.

Tuberkuloosi on hengitystiesairaus ja palvelun yhteydessä käytetään liimaa, jonka höyryt vaikuttavat negatiivisesti taudin kulkuun.

 • Kuppa on krooninen bakteerin aiheuttama sukupuolitauti, joka vaiheittain leviää ihoon, limakalvoihin, sisäelimiin, luustoon ja hermostoon. Iho- ja limakalvosairauksia poteville asiakkaille ei saa tehdä ripsienpidennyksiä samoista syistä, kuin 1. ryhmän sairauksia poteville.
 • Diabetes on ryhmä aineenvaihduntasairauksia, joita yhdistää häiriö haiman insuliinintuotannossa, jolloin insuliinia kehittyy puutteellisesti tai sitä ei kehity ollenkaan, minkä tuloksena kehittyy hyperglykemia eli pitkäaikaisesti kohonnut verensokeri. Diabeteksen oireisiin voivat kuulua ihon ja limakalvojen kutina, vaikeasti hoidettavia ihotulehduksia ja näköhäiriöitä. Näistä syistä diabetesta poteville asiakkaille ei saa tehdä ripsienpidennyksiä. Mutta palvelu kuitenkin sopii heille akuuttivaiheen ulkopuolella.

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Add to cart

Varaa aikasi nyt